הפרעת אישיות

האישיות שלנו היא מערכת יציבה הכוללת את התכונות והאמונות שלנו כלפי הסביבה, ובכך מכתיבה את הדרך בה נגיב לאירועים. ברוב המקרים, אנחנו יודעים לאזן בין התכונות שלנו לבין הדרישות הסביבתיות הניצבות בפנינו – דחיית סיפוקים, למשל – גם ילד בבית הספר שמאוד רוצה לצאת לשחק בחוץ, יודע כי כעת מתקיים שיעור ומצופה ממנו להישאר בכיתה. לרוב אנחנו יודעים לשלב את מכלול הגורמים הסביבתיים יחד עם הצרכים שלנו בכדי שנוכל לחיות יחד בלא לפגוע בעצמנו או באחרים.

במצב של הפרעת אישיות , הגמישות הזו אינה קיימת. האדם נותן קדימות לצרכיו ואישיותו ואינו מתחשב בסביבתו ובנסיבות האירועים סביבו, גם אם התנהגותו פוגעת באחרים. הפרעת אישיות גורמת לאדם שלא לתת אמון בסביבתו, לא להקשיב לאחרים, ולהתנהג באופן שונה מהמצופה ממנו.

כיצד מאבחנים הפרעת אישיות ?

אבחון הפרעת אישיות הינו משימה שאינה קלה, בשל הגבול הדק העובר לעיתים בין הנורמלי לפתולוגי – בין התנהגות נורמטיבית ובין התנהגות הסובלת מהפרעה. לרוב מדובר במידתיות התכונה המתגלה בהפרעה, אולם יתכן כי מאבחנים שונים יגיעו למסקנות שונות לגבי נבדק מסוים. עם זאת, יש הפרעות הקלות יותר לאבחון, דוגמת הפרעת אישיות אנטי סוציאלית, היות ואז מדובר על התנהגויות שהן בעליל אינן נורמטיביות, דוגמת אלימות והונאה.

סוגי הפרעת אישיות

על פי האגודה האמריקאית לפסיכיאטריה, מוגדרות שלוש קבוצות של הפרעת אישיות מרכזיות, שכל אחת כוללת התנהגויות ספציפיות :

  1. התנהגויות מוזרות ואקסצנטריות – הפרעה פרנואידית (אנשים אחרים נתפסים כמאיימים ומסוכנים), הפרעה אישיות סכיזואידית (אנשים מנותקים חברתית), הפרעה אישיות סכיזוטיפלית (אינם חשים נוח ביחסים קרובים).
  2. התנהגויות רגשיות דרמטיות – אנשים הסובלים מהן הינם בעלי רגשות עזים שאינם יציבים. דוגמאות להתנהגויות אלה הינן הפרעת אישיות אנטי סוציאלית (אינם מכבדים אנשים אחרים ומפרים את זכויותיהם), הפרעת אישיות גבולית (סובלים מחוסר יציבות בתחומים אישיים), הפרעת אישיות נרקסיסטית (מרוכזים בעצמם וחשים גדלות עצמית)
  3. התנהגויות חרדתיות פרפקציוניסטיות – דוגמת הפרעת אישיות תלותית (חרדה מנטישה, תלותיות בסביבה), הפרעת אישיות נמנעת (בעלי מעצורים חברתיים ובעלי רגישות יתר לביקורת), הפרעת אישיות כפייתית אובססיבית (עסוקים באופן בלתי מבוקר בסדר ונקיון).

האם הפרעת אישיות ניתנת לטיפול ?

אנשים הסובלים ממצב הפרעת אישיות לא תמיד מגיעים לטיפול היות והם לא תמיד מודעים אליה, ומבחינתם הסביבה היא זו שאינה מותאמת אליהם והיא זו האשמה. עם זאת, חשוב להגיע לטיפול בכדי לנסות להקל על הסימפטומים ועל השתלבותו של האדם בחיים שסביבו. הפרעת אישיות ניתנת לטיפול באמצעים תרופתיים ואף בטיפול התנהגותי.

אפשרות להגיב סגורה

מאמרים נוספים מ"מושגי יסוד"