דיכאון
דיכאון הינו תופעה נפשית נפוצה המאופיינת בתחושת אובדן הנאה, דכדוך, אובדן ענין, ודימוי עצמי נמוך. דיכאון מתבטא בהפרעות שינה והפרעות תיאבון, אנרגיה מועטה, חוסר ריכוז. דיכאון גורם לאנשים לחוש חוסר אונים וחוסר תקוה. כל אלה מביאים לפגיעה ממשית באיכות חייו של הסובל מדיכאון ולירידה משמעותית בתפקוד היומיומי שלו. במקרים קיצוניים, עשוי דכאון אף להביא את הסובל ממנו למחשבות על מוות או אובדנות.
דיכאון מצוי אצל כ-16% מהאוכלוסיה הבוגרת, ובמידה כפולה אצל נשים לעומת גברים. הסברה גורסת כי דיכאון עשוי להיות תורשתי, כלומר – הסיכוי לו גובר אצל מי שבמשפחתו יש אדם הסובל מדכאון. מרבית האנשים הסובלים מדיכאון אינם יודעים זאת וחיים את חייהם בסבל רב, מבלי לדעת שלבעייתם יש פתרון אפשרי.
יש לזכור כי מרבית האנשים חווים במהלך חייהם השגרתיים תקופות של חוסר שביעות רצון עצמית, דכדוך או חוסר אנרגיה – כל אלה הינן תופעות טבעיות הקשורות בדרך כלל לאירוע מסוים או תחושה פנימית ספציפית. מצב של דיכאון הינו נרחב יותר, והלוקה בו סובל מדכדוך מסיבה שאינו יכול להצביע עליה, במשך זמן ממושך, ובצורה שמפריעה באופן ממשי לאופן חייו.
מהם גורמי דיכאון ?
הסברה היום הינה כי דיכאון נגרם גם ממקורות ביולוגיים, עקב שינויים בגוף המשפיעים על תהליכי חשיבה ומצבי רוח. מקובל לחשוב כי ההשפעה על המוח נמשכת כשנה עד שלוש שנים ועוברת מעצמה, אולם השפעת משך זמן זה על האדם עשויה להיות הרסנית. לעיתים הגורמים לדכאון אינם מצויים בשליטת הסובל ממנו, אולם לעיתים אדם במצב דיכאון פשוט אינו מסוגל לראות את אפשרויות היציאה ממנו ואת האופן בו יוכל לשנות את חייו .
דיכאון – מתי יש לפנות לקבלת עזרה ?
כמו במקרים רבים, "אם יש ספק – אין ספק", או במילים אחרות – במידה ואדם מרגיש את אחד הסימפטומים שהוזכרו לעיל ותחושות שליליות אחרות, במיוחד במידה ותחושות אלה מלוות אותו לאורך זמן והוא אינו חש שיפור – טוב יעשה אם יפנה ליעוץ מקצועי ובדיקה האם הוא מצוי במצב דיכאון . כמובן שבמידה והתחושות מלוות במחשבות אובדניות – יש לבקש עזרה באופן מיידי.
כיצד ניתן לטפל בדיכאון ?
דיכאון שאינו מטופל עלול להחמיר וגורם לסבל רב, אולם כאשר החולה מקבל טיפול מתאים, ניתן להבריא ממנו בצורה טובה ומוצלחת. הטיפול שהוכח כיעיל ביותר למצבי דיכאון הינו טיפול פסיכולוגי המשולב בטיפול תרופתי להפגת הסימפטומים הדיכאוניים ולהעלאת רמת הסרוטונין במוח. באמצעות הטיפול הפסיכולוגי יזהה האדם את הסיבות שהביאו אותו לסבול מדיכאון, ילמד לשנות דפוסי חשיבה, ויוכל להחזיר את היכולת לעזור לעצמו.